Inițializează o căutare

SAMGPL

Bizarul dosar cu decesul unui copil din Slobozia, pe masa judecătorilor de la CEDO

După 7 ani de alergătură pe la mai toate instituţiile din România, Ministerul Sănătăţii, parchete, CSM, IML, Colegiul Medicilor, Avocatul Poporului, etc., o slobozeancă a ajuns cu al său caz şi la CEDO - Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Este vorba despre Adriana Nicoleta Gurgu, o tânără mamă din Slobozia, care încă luptă să afle de ce fiul său a decedat în 2015 în Spitalul Marie Curie din Capitală. Mai întâi Adriana Gurgu a dovedit că raportul de expertiză medico-legal a fost întocmit ilegal. Ministerul Sănătăţii a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 4 Bucureşti şi Colegiul Medicilor. Printr-o adresă semnată la data de 29 septembrie 2022, Avocatul Poporului, Biroul Slobozia, o înştiinţează pe Adriana că Ministerul Sănătăţii a constatat, în cele din urmă, că raportul de expertiză A17863/2017 din 22.10.2017 a fost întocmit ilegal, fără participarea unui expert, recomandat la expertiză. Din acest motiv, documentul este nul de drept din cauză că medicul primar legist Tudor Mariea, cel care îl întocmise, nu avea drept de liberă practică. Cu toate acestea, Tudor Mariea semna rapoarte de expertiză care ajungeau la organele de urmărire penală, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul Adrianei al cărui fiu a decedat în 2015.

Astfel, medicul legist Tudor Mariea a efectuat raportul de expertiză nr A1/7863/2017 prin care a stabilit o cauză a decesului nesusţinută medical de nici o probă de laborator. De altfel, opinia experţilor internaţionali solicitaţi de Adriana, a fost că rezultatele testelor de laborator nu confirmă diagnosticul „pus din pix”: hiperglicinemie.

„Deşi nici o analiză în plasmă, nici în LCR nu au susţinut diagnosticul, tratamentul instituit a rămas cel pentru hiperglicinemie”. Hiperglicinemia Noncetonica este o boală metabolică rară caracterizată printr-o concentraţie crescută a glicinei (un aminoacid) în organism. Deşi este o boală foarte rară, foarte gravă, cu un prognostic rezervat, este destul de uşor de diagnosticat prin măsurarea nivelului glicinei în plasma şi în LCR, care trebuie să fie destul crescut.

Au urmat ani de suferinţă, de întrebări, de cercetări individuale, de uşi în nas, de respingere a plângerilor penale. Medicul curant al micuţului care a sfârşit la Spitalul Marie Curie, Cătălin Cîrstoveanu, este cel care a cerut deconectarea acestuia de la aparate, fără nici un fel de empatie faţă de părinţii îndureraţi. În instanţă, a recunoscut că a primit probe din dosarul penal în care era cercetat din cauza acestui deces. Însă, nici un procuror nu a fost tras la răspundere pentru acest lucru. Mai mult decât atât, Cîrstoveanu, supranumit „Îngerul Copiilor”, s-a arătat supărat că statul român a cheltuit bani cu tratamentul micuţului Ionuţ Gurgu din Slobozia.

Doctorul Cîrstoveanu nu s-a oprit aici, ci pe întreg parcursul procesului penal a încercat din răsputeri să obţină clasarea (închiderea dosarului), contactându-l chiar şi pe avocatul Adrianei.

O palidă consolare pentru tânăra mamă a primit în urmă cu o săptămână când CEDO - Curtea Europeană a Drepturilor Omului, i-a comunicat că dosarul său a intrat pe rol. Cu această ocazie, Adriana Gurgu a postat câteva rânduri pe pagina sa de socializare: „Eu le-am spus tuturor că voi ajunge la CEDO, dar nimeni nu credea că pot merge atât de departe. Toţi aveau impresia că dramatizez când vorbesc despre comportamentul justiţiei la adresa mea. Curtea a înregistrat dosarul meu care cuprinde, printre altele, modul de instrumentare al dosarului de către procuror, reacţia procurorului general, reacţia IJ, reacţia CSM, MS şi MJ la abuzul justiţiei, implicarea Avocatului Poporului, practic eu am încercat tot ce se putea face în România, şi dreptate nu s-a vrut“.

În finalul postării, Gurgu a ţinut să precizeze că doar 5% din totalul plângerilor primite de Curte ajung pe rolul acesteia...





Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare