Inițializează o căutare

SAMGPL

Exclusiv! Fostul primar al comunei Perieţi, Adrian Merlea, găsit în conflict de interese de ANI

În urmă cu o săptămână, Sile Adrian Merlea, fostul primar al comunei Perieţi, fost şi director al şcolii din localitate, a fost notificat de Agenţia Naţională de Integritate despre conflictul de interese în care s-a aflat ca şi consilier local. Raportul ANI din data de 12 octombrie a.c. cuprinde menţiunea că Merlea a încălcat două articole din Legea 161/2003, 70 şi 71 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei. Din informaţiile noastre, consilierul local Merlea a votat bugetul şcolii din localitate la care acesta a deţinut funcţia de director adjunct până în luna septembrie.


Vestea proastă pentru Merlea, aspirant la funcţia de primar în continuare şi, probabil, viitor candidat la alegerile de anul viitor, vine după două decizii favorabile în instanţă. În data de 14 decembrie 2022 şi pe 28 septembrie 2023, Merlea a câştigat două litigii cu Primăria Perieţi prin care îi erau imputate nişte sume stabilite ca prejudiciu de Camera de Conturi Ialomiţa.

Revenind la decizia ANI din data de 12 octombrie a.c., Merlea a cules ce a semănat. Adică, anterior, i-a făcut două sesizări la ANI actualului primar Gheorghe Mustăţea, care nu s-au confirmat. În schimb, sesizarea împotriva lui Merlea a devenit, iată, subiect de raport ANI. Deocamdată, Merlea are 15 zile la dispoziţie să conteste decizia ANI, şi în mod cert o va face.

În data de 14 decembrie 2022, Curtea de Apel Bucureşti a admis apelul lui Merlea în dosarul de răspundere patrimonială deschis la cererea UAT Comuna Perieţi prin primar. Astfel, lui Merlea i se imputa suma de 18.000 de lei în urma unui control al Camera de Conturi care a stabilit că, în perioada ianuarie 2019 - aprilie 2021, Primăria Perieţi a efectuat plăţi nelegale la capitolul cheltuieli de personal, în sensul acordării unor drepturi mai mari faţă de cele legale.

Începând cu luna ianuarie 2019, indemnizaţia brută lunară a primarului Adrian Merlea fusese stabilită eronat la nivelul sumei de 10.575 de lei, deşi 9360 de lei ar fi fost corect. La suma respectivă se adăugase, începând cu luna septembrie 2020, un spor de 15% acordat pentru implementarea unui proiect finanţat din fonduri europene. Acest din urmă aspect a generat acordarea, în lunile septembrie şi octombrie, a unui „bonus” de 2532 de lei. La momentul expirării mandatului, Merlea a solicitat (şi a primit) compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat aferent anilor 2019 şi 2020 în cuantum de 12.161 de lei.

Practic, la calcularea compensării respective s-a constatat că baza de calcul pentru acordarea concediului de odihnă a fost indemnizaţia brută acordată eronat în luna septembrie 2020, şi nu cea legal cuvenită, de 10.764 de lei. Ceea ce a generat un plus de 2794 de lei la capitolul „venituri” pentru fostul primar de Perieţi.

Totalul sumelor primite în mod necuvenit de Merlea se ridică, de la începutul anului 2019 până la finalul mandatului, la 31.946 de lei, din care 13.258 de lei reprezintă contribuţiile sociale achitate de angajator.

Ulterior, pe un viciu de procedură comis de primărie, Merlea a câştigat în instanţă anularea deciziei de imputare.

Cristian Filip


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare