Inițializează o căutare

SAMGPL

Tinerii fermieri s-au bătut pe terenul statului de la Manasia în cadrul licitaţiei ADS

Agenţia Domeniilor Statului (ADS) a finalizat cu succes etapa licitaţiilor din cadrul Programului „Tineri Fermieri” 2023. Interesul deosebit al tinerilor agricultori s-a făcut remarcat nu numai prin aceea că a fost nevoie de licitaţii pentru desemnarea beneficiarului dintre mai mulţi aplicanţi pentru acelaşi teren. Ci, mai ales, prin numărul de paşi derulaţi pentru departajare; au fost necesare chiar şi 85 de runde pentru a fi stabilit câştigătorul. Terenul de la Manasia a fost adjudecat după 45 de runde.


„Ediţia din acest an a fost un real succes. Lupta puternică din licitaţii a arătat interesul pe care tinerii îl acordă pământului. Astfel, avem certitudinea că obiectivul programului, acela de a întoarce faţa tinerilor către sat, de a schimba generaţiile de agricultori, este pe cale să se îndeplinească. Din păcate, Agenţia Domeniilor Statului nu dispune de atât de mult teren pe cât am dori să direcţionăm către tinerii fermieri”, a declarat Florin Nicolae, directorul general al ADS.

În cadrul Programului „Tineri Fermieri” din acest an, ADS a înregistrat 96 de cereri din partea solicitanţilor, pentru concesionarea unor terenuri proprietate de stat. După etape succesive de verificare a documentelor, au fost declarate eligibile 32 de cereri, din care 7 vizează terenuri unde concesiunea se face prin atribuire directă; pentru aceste terenuri, au fost depuse cereri unice.

Alţi 25 de tineri au aplicat pentru terenuri unde s-au înregistrat mai multe solicitări pentru aceleaşi suprafeţe. Pentru departajare, au fost organizate 6 licitaţii, aşa cum prevede legislaţia, la care s-au prezentat 20 dintre aplicanţi.

Ca dovadă a interesului foarte mare pentru acest program, adjudecările s-au făcut la un nivel foarte mare al redevenţei comparativ cu cel de la care s-a pornit. De menţionat, nu s-a înregistrat nici o contestaţie după derularea acestor licitaţii.

„Licitaţiile de departajare din acest an au consemnat adevărate recorduri. Nivelul redevenţelor de adjudecare a depăşit pragul de 3.000 kg grâu/ha, semn că tinerii noştri sunt extrem de hotărâţi să facă agricultură după standarde foarte înalte, care să le permită obţinerea unor producţii mari. şi a mai fost consemnat un rezultat îmbucurător: printre câştigătorii licitaţiilor sunt şi două tinere fermiere”, a mai spus directorul general al ADS, Florin Nicolae.

Potrivit procedurii, contractele de concesiune urmează să fie semnate după ce câştigătorii licitaţiilor vor plăti 25% din redevenţa datorată primului an de contract; restul de 75% trebuie achitat până la sfârşitul anului contractual.

Informaţii suplimentare despre rezultatele licitaţiilor de departajare

Teren aparţinând fostei SN Tutunul Românesc SA, judeţul Ialomiţa

- nivelul minim al redevenţei (de la care a pornit licitaţia): 671 kg grâu/ha

- adjudecat la redevenţă de 2.201 kg grâu/ha, după 45 de paşi.


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare