Inițializează o căutare

SAMGPL

Curtea de Apel a redus de la 500.000 de lei la 120.000 de lei daunele obţinute de un ex-director CJI

Curtea de Apel Bucureşti continuă să-şi bată joc de victimele Statului Român, mai exact de cele ale Statului Paralel. Vineri, 23 februarie a.c., instanţa de apel a redus la 120.000 de lei daunele morale obţinute de ex-directorul CJI, Cezar Vâlcan. Anterior, la Tribunalul Ialomiţa, pentru 66 de zile de arest ilegal, Vâlcan obţinuse 500.000 de lei, o sumă cât de cât acceptabilă.


În vara anului 2022, Cezar Vâlcan, fost director în cadrul Consiliului Judeţean Ialomiţa, fost inculpat în dosarul DNA făcut preşedintelui Silvian Ciupercă, a obţinut daune morale şi materiale de la Statul Român de 528.300 de lei. Decizia de despăgubire a aparţinut Tribunalului Ialomiţa şi a fost pronunţată în data de 17.06.2022. În momentul primirii deciziei civile, toate părţile implicate în proces, Cezar Vâlcan şi Statul Român prin Ministerul de Finanţe, dar şi DNA, au contestat-o la Curtea de Apel. Vâlcan a considerat că suma primită este prea mică pentru trauma suferită cât a fost arestat degeaba 66 de zile, iar DNA şi Statul Român au reducerea cuantumului despăgubirilor.

Pe data de 20 decembrie 2021, Silvian Ciupercă, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, a dat în judecată Statul Român reprezentat de Ministerul de Finanţe pentru a-i cere despăgubiri întrucât a fost achitat în făcătura de dosar penal instrumentat de DNA. Pentru că a fost arestat degeaba 66 de zile şi pentru că a fost împiedicat să-şi exercite funcţia de preşedinte al CJI în prima fază a procesului penal, Ciupercă a cerut ca Statul Român să-i plătească daune de un milion de euro.

La o lună distanţă, pe data de 20 ianuarie 2022, Cezar Vâlcan, fostul director al Serviciului Achiziţii şi Patrimoniu din cadrul Consiliului Judeţean, arestat de DNA în aceeaşi făcătură, a dat, la rândul său, Statul Român în judecată. Şi Vâlcan a cerut despăgubiri întrucât a fost arestat degeaba 66 de zile şi pentru că a fost împiedicat să-şi exercite funcţia de director al CJI.

Deocamdată, doar Cezar Vâlcan a obţinut despăgubiri de la Statul Român reprezentat de Ministerul de Finanţe, pe rolul Tribunalului Ialomiţa. Vineri, 17 iunie 2023, instanţa a decis să-i acorde suma de 500 de mii de lei ca daune morale şi suma de 28.300 de lei – ca daune materiale. În dovedirea traumelor suferite prin arestarea preventivă ilegală, Vâlcan a apelat la doi martori. Aceştia au fost colegul de dosar penal, Silvian Ciupercă, şi fostul prefect Marian Bălan.

În dosarul lui Ciupercă, Ministerul de Finanţe a manifestat o opoziţie maximă, minimalizând faptul că fostul lider PSD a suferit o traumă psihică, un deficit enorm de imagine, o hăituire şi pierderi financiare derivate din interdicţia de a-şi exercita funcţia.

Făcătura DNA a ajutat la arestarea preventivă

În urmă cu 6 ani de zile, Tribunalul Bucureşti a hotărât să-l achite pe Ciupercă pentru toate acuzaţiile aduse de procurori, dând o grea lovitură DNA. În sentinţa pronunţată de Tribunalul Bucureşti se regăseau grave acuzaţii aduse procurorilor DNA, confirmând încă o dată făcăturile ordinare din mandatul Laurei Kovesi. Ca să-l aresteze pe Ciupercă, escrocii de la DNA au falsificat o stenogramă, fals descoperit tocmai de judecătoarea de la fond. Astfel, o afirmaţie a lui Ciupercă despre firma Green Harvest şi licitaţia la care participa - „şi eu cred că îmi spune ceva“ a fost înlocuită de procurorul DNA cu expresia „cel care câştigă îmi spune ceva“. Odată ajunsă această interceptare falsificată în referatul de arestare preventivă, Ciupercă şi Vâlcan nu au mai avut nici o şansă la un proces corect, fiind închişi 66 de zile. Aceeaşi judecătoare a mai descoperit în rechizitoriul DNA tot arsenalul folosit de escrocii de la DNA Ploieşti pentru a aresta persoanele incomode pentru binom. De exemplu, în rechizitoriu, procurorii DNA au confundat persoane, dar au ataşat interceptări cu aceste persoane care nu aveau legătură cu ancheta DNA. Mai mult decât atât, aceeaşi judecătoare a găsit 3 CD-uri în dosarul lui Ciupercă şi Vâlcan pline cu interceptări favorabile inculpaţilor. De exemplu, în acele înregistrări inculpaţii vorbeau despre licitaţie şi spuneau că nu o vor truca pentru nimic în lume întrucât era un caz clar de competenţa DNA. În afară de acele înregistrări, judecătorul a mai găsit încă 7 stenograme care au determinat-o să afirme răspicat că „DNA a făcut eforturi considerabile pentru a denatura adevărul“ şi pentru a acuza pe nedrept inculpaţii. Aşadar, arsenalul escrocilor de la DNA în dosarul lui Ciupercă a fost următorul: probe favorabile ascunse, stenograme trucate, martori falşi, obligaţi să mintă după ce au fost ameninţaţi în prealabil. Aşa au construit cei de la DNA marele dosar al lui Ciupercă...

Cristian Filip


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare