Inițializează o căutare

SAMGPL

Consilier local PSD din Amara, găsit de ANI în incompatibilitate

Marţi, 30 aprilie a.c., Agenţia Naţională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate prevăzută de Legea nr. 176/2010, în cazul a 5 persoane, printre care şi al lui Stanciu Valeriu, consilier local PSD în cadrul Consiliului Local Amara. Potrivit ANI, Stanciu Valeriu s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 25 mai 2021 - 19 mai 2022, întrucât a exercitat simultan cu funcţia de consilier local şi funcţia de preşedinte al Adunării Generale a Acţionarilor în cadrul unei societăţi comerciale de interes local. Astfel, Stanciu a încălcat prevederile art. 88, alin. (1), lit. e) din Legea nr. 161/2003 coroborate cu prevederile art. 227, alin. (1) din O.U.G. nr. 57/2019.

Persoana evaluate a fost informată de Agenţia Naţională de Integritate despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază - de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Consilierul local amărean a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Art. 88, alin. (1), lit. c) şi lit. e) din Legea nr. 161/2003, încălcat de Stanciu prevede că „Funcţia de consilier local sau consilier judeţean este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcţii sau calităţi: (…) c) calitatea de funcţionar public sau angajat cu contract individual de muncă în aparatul propriu al consiliului local respectiv sau în aparatul propriu al consiliului judeţean ori al prefecturii din judeţul respectiv. (…). e) funcţia de preşedinte sau de secretar al adunărilor generale ale acţionarilor sau asociaţilor la o societate de interes local, reglementată de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare ori la o societate de interes naţional, reglementată de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care îşi are sediul sau care deţine filiale în unitatea administrativ-teritorială respectivă ”.

Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective.

Persoana faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.

Consilierul Stanciu nu este singurul din actualul legislativ local care are probleme cu legea. La începutul lunii decembrie 2023, la cererea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), Curtea de Apel Bucureşti a constatat că un consilier local AUR de la Amara a fost lucrător al Securităţii. Este vorba despre Călinoiu Gheorghe despre care CNSAS a făcut menţiune şi în ultimul raport anual. Călinoiu a fost descoperit în cursul anului 2022 că a fost lucrător al Securităţii, iar în data de 19 iulie 2022, CNSAS a demarat procesul la Curtea de Apel Bucureşti prin care să i se constate calitatea de lucrător al Securităţii. Ulterior, instanţa a constatat că Gheorghe Călinoiu a fost lucrător al Securităţii.




Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare